fbpx

Stap uit de wereld van illusies

Ieder mens wordt geboren als uniek individu in een eigen, unieke werkelijkheid.

Ieder kind is leergierig vanaf het moment van geboorte. Spelenderwijs vormen wij ons in de eerste jaren van ons leven. Onze ervaringen zijn nieuw en worden als persoonlijke herinneringen opgeslagen. Ieder kind leeft in zijn eigen, unieke werkelijkheid die in verbinding staat met de grotere werkelijkheid van het universum.

Hoe komt het dat wij (gaandeweg) onze individualiteit verliezen? Dit komt door onze opvoeding maar ook doordat we vol zitten met projecties door de manier waarop onze (Westerse) maatschappij is ingericht. Deze wereld waarin je wordt opgevoed leert je illusies aan en dwingt je om je (kostbare) tijd erin te investeren.

Ons leven is een tijdelijke reis waarbij we vanaf onze geboorte in een wereld terechtkomen die gecreëerd en ingericht is door anderen. Hierdoor raken we de unieke individualiteit van het kind-zijn kwijt. Uiteindelijk gaan we aangeleerdgedrag vertonen. Onze ouders en opvoeders spelen hierbij een cruciale rol. Naarmate we ouder worden zijn er steeds meer verwachtingen en verantwoordelijkheden die wij opgelegd krijgen en waarnaar we moeten gaan leven. Aan ons de taak om ons ergens binnen deze aangeleerde wereld aan te passen en er een plekje in te bemachtigen.

En als je niet oppast, komt er een moment dat je stopt met leren en nadenken en dat je je leven leidt als marionet binnen deze afgebakende wereld.

Door opvoeding en studie zien veel mensen de (mentale) wereld waarin zij leven als een vanzelfsprekendheid en daarmee ook als werkelijkheid. Het grootste gedeelte van hun tijd investeren zij in het opvolgen van, veelal door anderen opgelegde, taken, die niet veel toegevoegde waarde hebben op hun eigen (spirituele) ontwikkeling en zelfrealisatie. Het leven lijkt hierdoor op ‘werk aan de lopende band’ waarbij iedere dag een herhaling is van de vorige. In deze situatie is er weinig ruimte voor het ontwikkelen van onszelf als individu. We zijn gevormd tot massamensen en hierdoor makkelijk beïnvloedbaar. We zijn onze unieke individualiteit kwijtgeraakt en terechtgekomen in de wereld van illusies.
Een illusie is een schijnbare werkelijkheid of een onjuist idee van de werkelijkheid. Het beeld dat iemand van de werkelijkheid heeft, is gebaseerd op diens waarnemingen via de zintuigen en verwerking van deze signalen in de hersenen. Gedurende ons leven worden wij door onze waarnemingen via (externe) prikkels gevormd om te bepalen of iets werkelijkheid is of een illusie. Maar wat als de werkelijkheid een illusie blijkt te zijn?

Bij de illusies die de wereld je opdringt, moet je ook denken aan de vele prikkels die wij via reclames, marketing en (nieuws)berichten dagelijks binnen krijgen. Allemaal doelbewuste projecties die onze hersenen moeten verwerken. Hierdoor ontstaat er een onjuist idee van de werkelijkheid maar het doel van de maker of zender is bereikt. De projectie zit in ons systeem als een ‘herinnering’ die in feite niets meer is dan een illusie van de werkelijkheid.
Ditzelfde systeem geldt voor angsten. Een projectie van angst ontstaat door invloeden buiten onszelf. Veel van deze angsten ontstaan tijdens onze kindertijd en door (onbewuste) projecties van onze (directe) leefomgeving. Denk hierbij aan de angst die in een kind kan ontstaan als het merkt dat het niet aan de verwachtingen van de ouders kan voldoen omdat die te hoog gespannen zijn.
Een ander voorbeeld zijn de vele studies die wij volgen. Is de lesstof die wij tot ons nemen een beschrijving van de werkelijkheid? Of leren ze ons een illusie aan? Zijn leraren nog uniek in het overdragen van hun lesmateriaal of zijn het meer journalisten die herhaald verslag doen van iets?

Wat ik niet ga verkondigen, is wat wel en wat niet een illusie of werkelijkheid is. Het is tenslotte aan eenieder om zijn eigen werkelijkheid te ontdekken. Daarbij draait het in het proces van bewustwording voor ieder individu om de volgende kernvragen: wie of wat vormt mijn werkelijkheid en hoe weet ik of iets waar of niet waar is? En hoe kom ik weer terug bij mijn eigen, unieke, individuele werkelijkheid?

Gelukkig is het vaak wel zo dat je, naarmate je ouder wordt, meer loskomt van je opvoeding en de projecties van de wereld om je heen. We kunnen het onze ouders en opvoeders niet kwalijk nemen, want ook zij herhalen wat hen is verteld. Er is hierdoor weinig tot geen ruimte om onze uniekheid als individu te ontdekken. En je leert ook om te doorzien wat de doelbewuste projecties van marketing en reclame met je doen: het zijn niets meer dan illusies die je het gevoel geven dat je ergens bij kunt horen.
Maar op latere leeftijd, wanneer je meer bewustzijn hebt, ontstaat er een nieuw probleem. Je leven is namelijk ingericht met allerlei verantwoordelijkheden en afhankelijkheden zoals een hypotheek, de zorg over je kinderen, je partner en het betalen van allerlei overige vaste lasten. Het ontwor(s)telen aan geprojecteerde angsten is voor verdere groei van je bewustzijn van belang. Je begint je in dit proces af te vragen waarom je dingen doet zoals je doet en je vraagt je af wat het leven voor betekenis heeft.

Om erachter te komen of je jouw tijd investeert in een illusie of een werkelijkheid, dien je op (zelf)onderzoek te gaan. Hierbij combineer je gevoel (jouw binnenwereld) met logica om jouw werkelijkheid te ontdekken. Logica bereik je door feitelijke informatie tot je te nemen. Dit heeft niets met overtuigingen of geloof te maken maar met goed onderbouwde informatie die gebaseerd is op waarheden. Weeg hierbij altijd verschillende informatiestromen tegen elkaar af om jouw eigen waarheid met logica te vormen. In mijn eigen bewustwordingsproces heb ik door middel van zelfonderzoek vele geprojecteerde angsten los mogen gelaten. Tevens ben ik mijn waarheid gaan vormen door het lezen van goed onderbouwde wetenschappelijke literatuur en filosofie. Bijvoorbeeld van de bekende filosoof Plato. Informatiestromen tegen elkaar afwegen en je eigen logica ontdekken is hierbij essentieel. Neem de waarheid van een ander niet klakkeloos aan als jouw waarheid maar ontdek en vorm deze door tijd te investeren en op (zelf)onderzoek te gaan.

Stel jezelf de hierboven beschreven kernvragen die een cruciale rol spelen in het proces van je bewustwording: wie of wat vormt mijn werkelijkheid en hoe weet ik of iets waar of niet waar is?

Door los te komen van opgelegde waarheden en geprojecteerde angsten stap je uit de wereld van illusies. In dit proces ben je in staat om een flinke stap te maken in je bewustzijn met als gevolg dat je meer in staat bent om jouw eigen leven te regisseren en jezelf te gaan zien als individu binnen het grotere geheel.

‘Stap uit de wereld van illusies en neem hierbij de regie van je eigen leven in handen’

Plaats een reactie

Item added to cart.
0 items - 0.00